Ρομπότ: ο χειρουργός του μέλλοντος

>> 11/11/08

Πρωτότυπο μηχάνημα δοκιμάζει το Πανεπιστήμιο Ιμπίριαλ του Λονδίνου.

Ένα μηχανικό φίδι, που θα εισέρχεται στο σώμα από τις φυσικές οπές του ανθρώπου, χωρίς να χρειάζεται χειρουργική τομή, μελετά επιστημονική ομάδα, φιλοδοξώντας να μεταμορφώσει ριζικά τις μεθόδους του χειρουργείου.

Παρά την απειλούμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση και το μέχρι στιγμής απαγορευτικό κόστος των ειδικευμένων ρομπότ, οι υποστηρικτές του καινοτόμου προγράμματος επιμένουν για την αξία του, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τη ραγδαία υποχώρηση στην τιμή τους, τα τελευταία 20 χρόνια. Δεκάδες χιλιάδες επεμβάσεις ρουτίνας, όπως εκείνες στον προστάτη και στην καρδιά πραγματοποιούνται σήμερα από ρομποτικές συσκευές, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα μηχανήματα αυτά θα αναλάβουν σύντομα τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις του μέλλοντος.

Σε πανεπιστημιακό εργαστήριο πίσω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ερευνητές κατασκευάζουν τη νέα γενιά μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, που θα εκτοξεύσουν την ελάχιστα παρεμβατική ρομποτική χειρουργική σε νέα επίπεδα.

Η προοπτική ρομποτικών μπράτσων, τα οποία θα χειρουργούν μέσα στον ανθρώπινο θώρακα προκαλεί ανησυχία. Η ακρίβεια τέτοιων συσκευών σημαίνει, όμως, ότι οι επεμβάσεις αυτές θα γίνουν λιγότερο παρεμβατικές, με ταχύτερη ίαση και επούλωση και μικρότερη παραμονή στους μετεγχειρητικούς θαλάμους των νοσοκομείων. Μεταξύ των ανδρών, που χρειάζονται επέμβαση προστάτη, η χρήση ρομπότ σημαίνει ελαχιστοποίηση του κινδύνου στειρότητας.

Ο δρ. Άρα Νταρζί, διευθυντής του Κέντρου Ρομποτικής Χειρουργικής Χάμλιν, στο Πανεπιστήμιο Ιμπίριαλ της βρετανικής πρωτεύουσας, μπορεί να κατευθύνει τις πολλαπλές λαβίδες του ρομπότ, με τη βοήθεια ειδικού χειριστηρίου. «Αυτό που βλέπετε εδώ, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Είναι όπως το πρώτο αυτοκίνητο, που κυκλοφόρησε στους δρόμους. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αξιόπιστων ρομποτικών χειρουργικών εργαλείων», λέει ο δρ. Νταρζί.

Μία καινοτόμος ιδέα, που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, είναι η συσκευή που αξιοποιεί την κατεύθυνση του βλέμματος του χειρουργού, για να κατευθύνει χειρουργικά εργαλεία, διευκολύνοντας σημαντικά την επέμβαση.

Ο ενδοσκόπος και χειρουργικό εργαλείο με κωδική ονομασία «i-snake», που θα καταργήσει εντελώς τις χειρουργικές τομές, απέχει ακόμη αρκετά στο μέλλον, καθώς η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ εκτιμά ότι οι δοκιμές θα διαρκέσουν ακόμη τέσσερα χρόνια. Άλλο ελπιδοφόρο πειραματικό πρόγραμμα αφορά στην τεχνητή σταθεροποίηση της εικόνας παλλόμενων οργάνων του ανθρώπινου σώματος, ώστε οι επεμβάσεις σε αυτά να γίνονται με ασφάλεια. Μία τέτοια συσκευή θα μπορούσε, για παράδειγμα, να κατευθύνει ειδικά ρομποτικά χειρουργικά εργαλεία, που θα πάλλονται στο ρυθμό της καρδιάς, και θα έχουν έτσι την ικανότητα να χειρουργούν με απόλυτη ακρίβεια.

kathimerini

  © Blogger template Joy by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP