Εσπασε όλα τα ρεκόρ η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα

>> 23/11/08

Παρ' ότι έχει φθάσει στα ανώτερα επίπεδα ωρίμανσης, η αγορά κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αποσπά κομμάτια της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν στη χώρα μας όσον αφορά τη διάδοση της κινητής τηλεφωνίας είναι εντυπωσιακά, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία οι Ελληνες έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ διαθέτοντας πάνω από 17 εκατ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας.

Ο συνολικός αριθμός των γραμμών που εξυπηρετούσαν οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο τέλος Ιουνίου άγγιξε τα 17,3 εκατ., με αποτέλεσμα το ονομαστικό ποσοστό διείσδυσης στη χώρα μας να φτάνει στο 157,7%!

Αυτό σημαίνει φυσικά ότι πολλοί συμπολίτες μας διαθέτουν δύο και τρεις αριθμούς τηλεφώνων, ενώ υπάρχουν και πολλές ανενεργές συνδέσεις με αποτέλεσμα το πραγματικό ποσοστό διείσδυσης να κινείται μεταξύ 85% και 90%. Παρ' όλα αυτά οι εταιρείες ανακοινώνουν συνεχώς δεκάδες χιλιάδες νέες συνδέσεις κάθε τρίμηνο, καθώς και νέα προϊόντα κινητής τηλεφωνίας.

Τα ελληνόπουλα μάλιστα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν κινητό από τα 7 τους χρόνια και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 21% των ανηλίκων 7-12 ετών διαθέτει κινητό τηλέφωνο. Την ίδια ώρα η κινητή τηλεφωνία «σκοτώνει» την παραδοσιακή σταθερή τηλεφωνία και 2 στους 10 πολίτες επικοινωνούν μόνο με συσκευή κινητού τηλεφώνου έχοντας καταργήσει τη σταθερή σύνδεση.

Εντυπωσιακά είναι την ίδια ώρα τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας Focus Bari, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Τηλεπικοινωνιών Info-Com World για την κατάσταση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, καθώς το πραγματικό ποσοστό διείσδυσης σε σχέση με τον πληθυσμό έχει φθάσει στο 91%, ενώ το 18% των Ελλήνων έχει μόνο κινητό τηλέφωνο ως μέσο επικοινωνίας. Σε ποσοστό περίπου 21% έχουν κινητό τηλέφωνο παιδιά ηλικίας 7-12 ετών.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 20.000 ατόμων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό διείσδυσης των κινητών τηλεφώνων φθάνει στο 91% στις ηλικίες 18-70 ετών. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 7-12 ετών που διαθέτουν κινητό, καθώς το ποσοστό τους προσεγγίζει το 21%, ενώ στην κατηγορία 10-12 ετών φθάνει στο 32%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2007 και Μαρτίου 2008 με τη συμμετοχή 20.000 ατόμων από ολόκληρη την επικράτεια.

Η διείσδυση είναι σαφώς υψηλότερη στις νεαρότερες ηλικίες, καθώς στις ηλικίες 18-24 ετών φθάνει στο 99% και στις ηλικίες 25-34 ετών στο 98%. Το 51% χρησιμοποιεί πακέτο καρτοκινητής σύνδεσης.

Επίσης το 51% των Ελλήνων χρησιμοποιεί κάποιο πακέτο καρτοκινητής σύνδεσης, το 44% έχει πρόγραμμα συμβολαίου, ενώ ένα 6% έχει και τα δύο. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η καρτοκινητή τηλεφωνία χρησιμοποιείται σε ποσοστά άνω του 60%-65% στην Ελλάδα.

Η Focus Bari διαχωρίζει τους συνδρομητές σε τρεις μεγάλες ομάδες χρηστών κινητών τηλεφώνων. Η πρώτη είναι οι «αδαείς» που αντιπροσωπεύουν περίπου το 44% του συνόλου των χρηστών και χρησιμοποιούν τη συσκευή τους ως απλό τηλέφωνο, μόνο για εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις, και δεν ενδιαφέρονται για άλλες υπηρεσίες. Η δεύτερη είναι οι «σύγχρονοι», που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 45%. Πρόκειται για συνδρομητές οι οποίοι χρησιμοποιούν παραδοσιακές υπηρεσίες, όπως τα SMS και ο προσωπικός τηλεφωνητής, και για τους οποίους το κινητό τηλέφωνο είναι χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο, καθώς και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους.

Τέλος, υπάρχουν και οι «προχωρημένοι», οι οποίοι χρησιμοποιούν πιο προηγμένες υπηρεσίες και για τους οποίους το κινητό τηλέφωνο είναι προέκταση του εαυτού τους.

Οσον αφορά το ποσό που δαπανούν οι Ελληνες για το κινητό τους κινείται σε επίπεδα άνω των 20 ευρώ μηνιαίως. Συγκεκριμένα οι συνδρομητές της Cosmote ξοδεύουν 24,2 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα. Οι συνδρομητές της Vodafone 22 ευρώ τον μήνα, ενώ στη Wind το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) φθάνει τα 20 ευρώ τον μήνα. Επίσης οι συνδρομητές της Cosmote σε ό,τι αφορά τη μέση μηνιαία χρήση (AMOU) μιλούν 183 λεπτά τον μήνα, της Vodafone 144 λεπτά και της Wind 125,4 λεπτά.

Αναμένεται περαιτέρω μείωση των τιμολογίων

Στην υιοθέτηση του νέου Σχεδίου Μέτρων για την Αγορά Τερματισμού Κλήσεων σε Κινητά Δίκτυα προέβη με απόφασή της η ολομέλεια της ΕΕΤΤ. Σύμφωνα με το Σχέδιο Μέτρων, ως πάροχοι με σημαντική ισχύ στη σχετική αγορά ορίζονται οι εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind. Οι ρυθμιστικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους συγκεκριμένους παρόχους είναι η τιμολόγηση με βάση το κόστος, η παροχή διασύνδεσης και πρόσβασης και η αποφυγή συμπεριφορών διακριτικής μεταχείρισης.

Επιπλέον, όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Μέτρων, από 1ης Ιανουαρίου 2009 θα εφαρμοστούν μειώσεις των τελών τερματισμού σε κινητά δίκτυα ως και 52% για τα επόμενα δύο χρόνια. Στον παρακάτω πίνακα περιγράφονται οι μειώσεις των τελών τερματισμού ανά εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με τελική τιμή-στόχο για όλες τις εταιρείες τα 4,95 ευρωλεπτά την 1η Ιανουαρίου 2011.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΤΤ κοινοποίησε το Σχέδιο Μέτρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2008, ενώ παράλληλα κατά το διάστημα 4.7.2008-4.8.2008 διεξήγαγε σχετική δημόσια διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Διευκρινίζεται ότι το τέλος τερματισμού σε κινητά δίκτυα είναι η χονδρική τιμή που πληρώνει ένας πάροχος κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας σε έναν πάροχο κινητής τηλεφωνίας για τον τερματισμό κλήσεων στους συνδρομητές του δεύτερου.

Οι συνδέσεις στον πλανήτη

Να σημειωθεί ότι οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας σε όλον τον πλανήτη θα φθάσουν τα 4 δισ. ως το τέλος του 2008, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις της Informa Telecoms & Media. Βέβαια, όπως επισημαίνει η εταιρεία, παρά το γεγονός ότι οι συνδρομητές ξεπερνούν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτό δεν σημαίνει πως αντίστοιχος αριθμός ανθρώπων στον πλανήτη είναι κάτοχοι συσκευής κινητής τηλεφωνίας. Και αυτό καθώς σε παραπάνω από 59 χώρες η διείσδυση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ξεπερνά το 100%. Κάτι που σημαίνει πως αρκετοί διαθέτουν δύο ή και περισσότερες συσκευές. Από τα 4 δισ. συνδρομητές, η συντριπτική πλειονότητα χρησιμοποιεί την τεχνολογία GSM, ενώ ακολουθεί από σημαντική απόσταση η τεχνολογία CDMA.

Οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων

Συγκρατημένη εμφανίζεται πλέον η αύξηση των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων το γ' τρίμηνο του 2008, κάτι που αποδίδεται στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις συσκευών, σύμφωνα με την IDC, ανήλθαν σε 299 εκατ. τεμάχια το εν λόγω χρονικό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση 3,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, ενώ ήταν μειωμένες κατά 0,4% σε σχέση με το β' τρίμηνο.

Στην παγκόσμια κατάταξη πρώτη είναι η Nokia με 39,4%, ακολουθεί η Samsung με 17,3%, ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε η Sony Ericsson με 8,6% καθώς η Motorola έπεσε στο 8,5% και η LG παρέμεινε στο 7,7%. Λίγο πάνω από το 6% εκτιμώνται τα ποσοστά των Apple και RIM. Η κατάταξη παραμένει ίδια, αλλά αλλάζουν αρκετά τα νούμερα σε περιφερειακό επίπεδο. Συγκεκριμένα στην Ευρώπη η Nokia είναι μεν πρώτη με μερίδιο 34,9%, όμως η Samsung είναι σαφώς πιο κοντά με ποσοστό 28,1%, ενώ ακολουθεί η Sony Ericsson με 15,3%. Πολύ μακριά από τις δύο αυτές εταιρείες είναι η Motorola (4,6%) και η LG (4,4%), οι οποίες μάλιστα απειλούνται από την Apple που έφτασε το μερίδιό της στο 4,3% λόγω του λανσαρίσματος του iPhone 3G. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η Samsung πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της τη Motorola, με το μερίδιο της κορεατικής εταιρείας να διαμορφώνεται στο 22,4% έναντι 21,1% της Motorola και 20,4% της LG.

Ανεβαίνουν τα smartphones

Ωστόσο το κομμάτι της αγοράς που δεν δείχνει να επηρεάζεται από την κρίση είναι τα λεγόμενα smartphones (έξυπνα τηλέφωνα), οι πωλήσεις των οποίων το γ' τρίμηνο του 2008, όπως αναφέρει η Canalys, αυξήθηκαν κατά 27,9% σε σχέση με πέρυσι. Ο συνολικός αριθμός των πωληθέντων τηλεφώνων άγγιξε τα 40 εκατ., με τη Nokia να είναι πρώτη σε πωλήσεις με μερίδιο αγοράς 38,9%. Ωστόσο το μερίδιο των Φινλανδών είναι σαφώς μικρότερο, δεδομένης της εντυπωσιακής ανόδου της Apple που έφτασε στη δεύτερη θέση με μερίδιο 17,3% από μόλις 3,6% και της RIM που αναρριχήθηκε στο 15,2% από 10,06%. Την πεντάδα κλείνουν η Motorola και η HTC με 5,8% εκάστη. Στα λειτουργικά συστήματα η Symbian κυριαρχεί με 46,6%, ακολουθούμενη από την Apple και τη RIM, ενώ στην τέταρτη θέση είναι τα Windows Mobile με μερίδιο 13,6%. Ανοδος και για το Linux, καθώς από το 4,4% έχει πλέον φθάσει στο 5,1%.

tovima

  © Blogger template Joy by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP