Stanleybet εναντίον ΟΠΑΠ

>> 11/11/08

Το διαμεσολαβούντα υπεύθυνο του καταστήματος της Stanleybet στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τρεις πελάτες συνέλαβε η αστυνομία το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, στις 20:00 το βράδυ, μετά από μήνυση της ΟΠΑΠ. Παράλληλα, κατάσχεσε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, χρήματα και κουπόνια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Stanleybet International, ο διαμεσολαβών της εταιρείας κρατήθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και οδηγήθηκε την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε περαιτέρω έρευνα και άφησε τους συλληφθέντες ελεύθερους.

Ο Adrian Morris, Deputy Managing Director της Stanleybet International, δήλωσε: "Η ΟΠΑΠ επέλεξε ως πεδίο αντιπαράθεσης μηνύσεις, συλλήψεις και δικαστικές διαδικασίες. Εμείς έχουμε ως πεδίο ανταγωνισμού την αγορά και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη δημιουργία μιας ρυθμισμένης και δίκαιης αγοράς αθλητικού στοιχηματισμού που θα λειτουργεί προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή.

Μετά και την εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, είναι προφανές και σαφές ότι η επιλογή από την Εισαγγελία προανακριτικής διαδικασίας συνιστά σαφή αναγνώριση του νόμιμου δικαιώματος εγκατάστασης και διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών αθλητικού στοιχηματισμού της Stanleybet International, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, όπως εξ’ άλλου συνηθίζεται, εάν η Εισαγγελία διέθετε ενδείξεις τέλεσης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης, θα παρέπεμπε την υπόθεση απευθείας στο ακροατήριο, χωρίς περαιτέρω έρευνα.

Θεωρούμε την κίνηση του ελληνικού Δημοσίου να συλλάβει τους διαμεσολαβούντες της Stanleybet International αντίθετη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, εφόσον οι μονοπωλιακοί περιορισμοί που εφαρμόζονται από το ελληνικό κράτος έχουν ήδη κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ασύμβατοι με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και η χώρα έχει κληθεί να συμμορφωθεί, λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα".

Η ανακοίνωση της εταιρείας καταλήγει πως η Stanleybet International συνεχίζει να υποστηρίζει ενεργά το δικαίωμά της να παρέχει τις υπηρεσίες της στον τομέα του αθλητικού στοιχηματισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα άρθρα 43 - 49 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, η Stanleybet International έχει δικαίωμα να παρέχει διασυνοριακά τις υπηρεσίες της στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και εάν ένα κράτος μέλος θέτει μονοπωλιακούς περιορισμούς. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προστατεύει με απόλυτη σαφήνεια το δικαίωμα αυτό με πολλές αποφάσεις του, οι σημαντικότερες των οποίων (Gambelli και Placanica) αφορούν ευθέως τη Stanleybet International.

Ασπίδα "δικαιοσύνης" για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ;

Νωρίτερα, το Capital.gr, σε πρωινό του δημοσίευμα, ανέφερε τα εξής:

"Τη συνήθη τροπή των δικαστικών σήριαλ φαίνεται να παίρνει η υπόθεση των καταστημάτων στοιχηματισμού της Stanley Bet στη χώρα μας, καθώς μετά την έφοδο της αστυνομίας και τις συλλήψεις, η υπόθεση ανατέθηκε φυσικά στη δικαιοσύνη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Προς το παρόν, και οι δύο πλευρές δηλώνουν ικανοποιημένες με την εξέλιξη, καθώς η μόνη κατηγορία που απήγγειλε ο εισαγγελέας αφορά τον παράνομο στοιχηματισμό, ενώ διέταξε έρευνα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περισσότερα αδικήματα.

Από την πλευρά της η Stanleybet επιθυμεί προφανώς να φτάσει η υπόθεση στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπου θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της άποψης για άνοιγμα της αγοράς, έχοντας στη φαρέτρα της τα όπλα από τις αντίστοιχες υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από την άλλη πλευρά και ο ΟΠΑΠ επιθυμεί την εμπλοκή της δικαιοσύνης στην υπόθεση, αφενός διότι θεωρεί ότι η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο είναι ισχυρή, αφετέρου διότι έχει και αυτός επιχειρήματα υπέρ του μονοπωλίου του.

Καταλύτης φυσικά στην υπόθεση θα είναι ο χρόνος αντίδρασης της δικαιοσύνης. Πηγές που γνωρίζουν καλά το δικαστικό χώρο, αναφέρουν ότι η έρευνα για μια τέτοια υπόθεση μπορεί να τραβήξει σε βάθος χρόνου, που κατά περίπτωση μπορεί να ξεπεράσει τα 5 ή 6 χρόνια. Μια τέτοια εξέλιξη ευνοεί φυσικά τη διατήρηση του status quo στην ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών και ουσιαστικά τον ΟΠΑΠ, δεδομένου ότι μέχρι τον ορισμό της δίκης, οι όποιες κινήσεις των δύο "παικτών" θα πραγματοποιούνται σε παρασκηνιακό επίπεδο και στην ουσία η υπόθεση θα "μπλοκάρει" στα γρανάζια της δικαιοσύνης.

Εξάλλου, υπάρχει και προηγούμενο στην εμπλοκή της δικαιοσύνης με το χώρο των τυχερών παιχνιδιών και του αθλητικού στοιχήματος, που καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ανάλογα θέματα. Ακόμη και σήμερα, εκκρεμεί η αίτηση αδειοδότησης για τη διεξαγωγή αθλητικού στοιχήματος στη χώρα μας που κατέθεσαν το 2004 οι εταιρείες Stanley Bet και William Hill. Το δικαστήριο είχε οριστεί για την περασμένη άνοιξη, οπότε και αναβλήθηκε με νέα δικάσιμο στις αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η συγκεκριμένη δίκη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον -όποτε τελικά πραγματοποιηθεί- δεδομένων και των εξελίξεων που έλαβαν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες".

capital.gr

  © Blogger template Joy by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP